|
|
I april 2001 skriver "liv og sjæl" |
|
|
|
|
For tiden bliver nye EU-direktiver førstegangs behandlet i det europæiske parlament i Strasbourg. Der diskuteres bl.a. hvorvidt vitaminer bør sælges i større doser end den anbefalede dagsdosis, hvilket er latterlige små mængder som i sin tid blev fastsat for at undgå mangeltilstande. For C-vitamins vedkommende hedder tallet 65 mg, som man skal have om dagen for at undgå skørbug. Her ville man dog kunne købe tabletter med 3xADT, som er på 200 mg. Dette er allerede vedtaget i Norge og Tyskland, hvor man i de sidste par år ikke kan købe 1.5 gram tabletter som tidligere.
Hvorfor dyrene ikke bliver
forkølede |
|
|
|
|
E-nummer-generationen Som forbruger skal vi i stedet forsøge at få dækket fx vores kalciumbehov med beriget mælk og chokolade. Funcional foods betyder, at fødevarer er blevet såkaldt beriget, hvilket vil sige tilsat forskellige vitamin- og mineral-tilskud og det er én af idéerne for fremtiden. Det er allerede blevet almindeligt med forskellige tilskud såsom jern i cornflakes, C-vitamin i vingummibamser og køkkensalt tilsat jod. Babymad tilsættes både proteintilskud og A/D-vitamin, hvor en babys dagsration Nestlé modermælkserstatning og nogle portioner Nestlé barnegrød kan give en D-vitamin indtagelse på mere end 50 mikrogram og derved forårsage alvorlige forgiftninger. Syntetisk fremstillede vitaminer som bruges ved lignende berigelse er nemlig 5-10 gange stærkere og mere giftig end de, som findes ved naturlig forekomst i madvarer.
I Danmark er reklamer om kost og kosttilskud kun lovlige, hvis de
ingen egentlig information giver. |
Fx forbyder samfundet en annonce for et produkt med stort
kalciumindhold med udsagnet „En høj indtagelse af kalcium styrker knogler og
tænder eller fiskeolie kan nedsætte glyceridniveauet i blodet". Dette
skyldes en forældet skelnen mellem mad og medicin, hvor det for mad er
forbudt at anføre at „et levnedsmiddel kan forebygge, lindre eller have
gavnlig virkning på sygdomme eller sygdomssymptomer" (Levnedsmiddellovens
paragraf 28).
Mad er medicin! Man kunne selvfølgelig også lade hvidløg, gulerødder, yoghurt og honning registrere som medicin. Så må der jo nemlig gerne fortælles om det enkelte produkts virkning og eventuelle bivirkninger, som jo nok ville være lidt sværere at finde. Med mindre man altså måske lige skulle få lyst til at spise 30 kg gulerødder på een gang, og hvis særlig uheldig, blev udsat For en A-vitamin forgiftning.
I modsætning til syntetisk medicin, så kan kosttilskud eller mad
ikke patenteres. Planter, urter, frugt og mad består jo af vitaminer,
mineraler, flavonoider, antioxidanter og mange andre aktive ingredienser
fra naturens eget apotek. Det kan derfor kopieres af enhver, så der er ingen
mulighed for ae beskytte investeringer i forskning og registrering. |
|
Fra akut til kronisk |
|
|
Faktisk var grækernes kost for 2.000 år siden sundere end den
kost, vi kender i dag og måske skulle vi hellere se på moder natur end at
lege troldmandens lærling. Vi kan Jo overalt se, hvordan naturen er i
balance og det er da ret tankevækkende, at det blot er mennesker og måske
også lige deres husdyr, som lever i de civiliserede egne væk fra naturen,
der fx har allergi, kræft, gigt og sukkersyge. Dyr ude i naturen benytter
sig af naturens apotek, som fx chimpansen, som spiser specielle blade mod
orm eller de fleste dyr, der simpelthen holder op med at spise og faster
diverse sygdomme ud af kroppen. |
De fleste akutte sygdomme forsvinder af sig selv i løbet af 14 dage, si hvis befolkningen blev klar over det og brugte naturen til at lindre symptomerne i første omgang, ville vi allerede blive skånet for meget. Akutte sygdomme bliver nemlig senere til de tidligere nævnte kroniske sygdomme som fx gigt, kræft og sukkersyge og kunne have været forebygget med de rette tilskud.
Vores helbred til salg?
Mange af disse love om, hvilke
informationer forbrugeren (ikke) må få, stammer fra en tid med
umyndiggørelse, mindre åbenhed, og med mindre dokumentation om de faktiske
sammenhænge. Specielt gennem de seneste 20 år er der forsket i forebyggelse
relateret til kostfaktorer og disse informationer er tilgængelig på
biblioteker, via Internettet og i den frie presse. Man kan sågar fra i år
finde E-nummer-guiden på nettet.
Hvad kan vi gøre?
|